Джонатан Харфилд, Главен изпълнителен директор на ПИБ, пред в. "Пари": "Ще увеличим пазарния си дял в България и в региона"

Джонатан Харфилд, Главен изпълнителен директор на ПИБ, пред в. "Пари": "Ще увеличим пазарния си дял в България и в региона"

ПЪРВА инвестиционна банка емитира 27 млн. EUR капитал чрез емисия на облигации на международните пазари под формата на хибриден капиталов инструмент. Облигациите са продадени през август 2005 г. ПИБ има разрешение от БНБ да включи тези 27 млн. EUR в капиталовата си база, считано от 10 септември 2005 г.

Господин Харфилд, какво означава за ПИБ тази сделка?

- За Първа инвестиционна банка тази сделка означава значително увеличаване на капиталовата база, което й позволява да разшири банковата си дейност. Привличането на хибриден капитал от световни институции и инвеститори демонстрира, че ПИБ е високо уважавана от тях.

Как бе приета сделката на международните пазари?

- Водещ мениджър на емисията бе лондонският клон на Dresdner Kleinwort Wasserstein. Записаната емисия надвиши значително първоначално заявената сума. Сделката беше посрещната с голям интерес на международните пазари. Тя е първата по рода си сделка за България и една от първите за Източна Европа.

Какъв ще бъде размерът на капиталовата база на банката след включването на емитирания капитал в нея?

- Приблизително размерът й ще е 112 млн. EUR.

По-високата капиталова база ще позволи на ПИБ да разшири дейността си. Кои са приоритетните сегменти?

- ПИБ е водеща банка в предоставянето на универсални банкови услуги в България. По-големият капитал ще даде възможност за увеличаване на пазарния дял, както в България, така и в региона.

На какъв етап е придобиването на 20-процентния дял на ЕБВР в ПИБ от двата международни инвестиционни фонда? Бихте ли назовали имената им?

- Поради изискванията на търговската конфиденциалност и етичната коректност няма да бъде редно да споделя подробности относно бъдещето на 20-те процента, държани от ЕБВР. Все пак се знае, че след получаване на одобрение от регулаторните органи ЕБВР възнамерява да продаде акциите си на добре известни и уважавани международни инвеститори. Очаква се тази сделка да се материализира през последното тримесечие на 2005 г.