Джонатан Харфилд, Главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред сп. "HighFlights"

Джонатан Харфилд, Главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред сп. "HighFlights"

Как да си купиш дом в България по английски

България е нарастващо популярна дестинация за чужденци, които желаят да закупят вилни имоти и дори свои втори домове. Поради тази причина Първа инвестиционна банка пусна нови жилищни кредити специално за потенциални инвеститори и чуждестранни купувачи на имоти. Главният изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Джонатан Харфилд обяснява как чужденците могат да кандидатстват за жилищен кредит в България, ползвайки британския опит.

Първа инвестиционна банка предлага жилищни кредити за чужденци

Защо решихте Първа инвестиционна банка да разшири услугите си към чуждестранните купувачи на имоти?

- Става въпрос за много проста пазарна логика. Има чужденци, които желаят да купуват имоти в България. Понякога обаче те нямат необходимите пари и се нуждаят от банково финансиране. Не мисля, че някоя британска банка или финансовите институции в другите страни, членки на Европейския съюз, биха отпускали кредити за България, тъй като не познават правните процедури, банковата сигурност и много други условия. Следователно ние вярваме - и мисля, че сме прави, - че това е една добра възможност за България да запълни тази пазарна ниша. Отпускането на кредити за чужденци не крие по-малко опасности от банковото финансиране на местни граждани. Разликата е само в начина, по който се получава информацията за клиентите. Но и в двата случая се постига една и съща цел.

Кои са основните критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за жилищен кредит?

- Двата най-важни въпроса, по които решаваме дали да одобрим една молба, са може ли този човек да изплати жилищния кредит и покрива ли гарантът стойността на заема. Ако кандидатът отговаря на тези изисквания, обикновено банката отпуска жилищен кредит.

Лихвеният процент по-висок ли е в сравнение с британските стандарти?

- Малко по-висок е, отколкото във Великобритания. Но тъй като страната е по-рискова, по принцип е нормално да очакваш по-високи лихви. Ако се върнете пет-седем години назад, би било невъзможно да вземете жилищен кредит в България, а лихвеният процент би бил 15 - 17%. Сега със сигурност вече не е така. Макар че във Великобритания например лихвите са толкова ниски, че могат да стигнат до 4%. Жилищният кредит на Първа инвестиционна банка е с плаващ лихвен процент: 6.9% за целия период, ако клиентът поеме 30% от стойността, и 8.4%, ако клиентът плати между 20 и 30%. Максималният срок за погасяване е 20 години.

Каква е процедурата по кандидатстване?

- По същество не е по-различна от тази в Англия. Има определени формалности, през които трябва да преминеш в Англия, но не и в България, и обратното. Но процедурата по същество е същата. Параметрите на този заем са много благоприятни. Освен това половината от нашия персонал говори изключително добър английски, което е много важен фактор за спокойствието на чуждестранните клиенти. Друго предимство е, че България скоро ще се присъедини към Европейския съюз, което ще даде възможност за политическо и икономическо развитие на страната.