Джонатан Харфилд, Главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Капитал": "Структурата на капитала ни вече е оптимална"

Джонатан Харфилд, Главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Капитал": "Структурата на капитала ни вече е оптимална"

Първа инвестиционна банка (ПИБ) увеличи капитала си с 27 млн. евро чрез емисия облигации на международните пазари под формата на хибриден капиталов инструмент. В началото на годината банката издаде и еврооблигации за 200 млн. евро.

Защо ПИБ издаде емисия под формата на хибриден капиталов инструмент за увеличаване на капитала си?

- Банките, най-общо казано, могат да имат три вида капитал - обикновен акционерен капитал (основен капитал) и допълнителни капиталови резерви, които се състоят от хибриден капитал и подчинен дълг. Ако погледнете банките в целия свят, става въпрос за независими банки, които не са собственост на някаква голяма група от банки, когато се прави усилие да се постигне оптимално качество на работата на банката, стремежът е да се намали цената на капитала. Най-скъпата форма на капитал в която и да било организация винаги са средствата от акционерите. От гледна точка на инвеститорите там е най-високият риск. Хибридният капитал е по-евтин от средствата, дадени от акционери, но е по-скъп от подчинения дълг, защото за инвеститора отново рискът е по-висок. От икономическа гледна точка оптималната капиталов структура за една банка е 50% от целия регулаторен капитал да са средства от акционерите, а другите 50% да са разделени между подчинен дълг и хибриден капитал. Това позволява на банката да постигне максимален резултат от ефективността на цената на нейния капитал.

Хибридният капитал е много рисков инструмент за инвеститорите, защото притежава повечето характеристики на акционерния капитал, но към него не са прикрепени нито едно от правата. Последиците за инвеститорите от това са, че те трябва да имат голямо доверие на институцията, в която инвестират. В Източна Европа в момента има твърде малко независими банки, които са с размера на ПИБ. Ето защо има твърде малко пазарен опит за получаване на хибриден капитал на международните финансови пазари. Не смятам, че за ПИБ би било възможно да осъществи тази сделка преди, да кажем, година или година и половина. Но тъй като ние осъществихме множество международни сделки, включително и издаване на еврооблигации за 200 млн. евро, мисля, че успяхме да подготвим пазара за възможността за получаване на капитал от този тип. Смятам, че това е ключова сделка, един крайъгълен камък за България, а в много отношения и за цяла Източна Европа.

Можем ли да уточним как се промени структурата на капитала на ПИБ след тази сделка?

- Преди сделката капиталовата структура на ПИБ беше приблизително две трети акционерен капитал и една трета подчинен дълг. Днес е приблизително 50% акционерен капитал, 25% хибриден капитал и 25% подчинен дълг. От гледна точка на ефективността на капитала мисля, че това е почти оптималната структура, която е възможно въобще да бъде постигната. Капиталовата адекватност остава някъде около 16.5%.

Имаше ли нужда ПИБ от увеличаване на капитала, или с тази емисия се търсиха другите ефекти?

- Първото нещо, което една банка прави, е да реши дали има необходимост да увеличи своя капитал. След това решава какъв е най-добрият начин за това. Стремежът е да се постигне оптимална цена.

Бихте ли казали нещо по-конкретно около условията на емисията и типа инвеститори, проявили интерес към нея?

- Трябва много да внимавам какво ще кажа, защото има известна степен на търговска тайна. Имаше много по-голям брой инвеститори, желаещи да закупят облигации, отколкото това, което ние предлагаме. Инвеститорската база е много широка и включва много от добре познатите в международен план институции.

Защо издадохте такъв тип облигации, а не като еврооблигациите, които пуснахте преди време?

- Двете емисии са фундаментално различни. Едната е инструмент за финансиране, а другата - за набиране на капитал. При тази емисия, която направихме в началото на годината, имаме задължение след три години да върнем тези пари. При хибридния капитал няма задължение за изплащане. Има опция за изплащане, при условие че се издаде разрешение от БНБ, и то след 10 години.

За какво ще се използва полученото чрез тази емисия финансиране?

- ПИБ има ясно определена стратегия да бъде универсална банка. Така че стремежът ни е да имаме силен корпоративен портфейл, силен портфейл в банкирането на дребно, да бъдем лидери на пазара на международните финанси и на пазара с банкови карти. Новият капитал усилва допълнително нашите способности да продължаваме развитието си в тази посока.

В публичното пространство се коментира, че ще бъде продаден 20-процентният дял на ЕБВР в капитала на ПИБ.

- Бих очаквал ЕБВР да продаде своя дял на добре познати и с добра репутация международни инвеститори в следващите, да речем, шест седмици.

Избран ли е купувачът?

- Да.

Договорени са условията по сделката и се очаква само разрешението на БНБ?

- Да, по същество е така. Преди да навлезем в повече подробности, е добре да видим приключването на тази сделка.