Интервю с г-н Васил Христов, изпълнителен директор на Fibank - в. “Стандарт” - стр. 15, 06.12.2012 г.

Интервю с г-н Васил Христов, изпълнителен директор на Fibank - в. “Стандарт” - стр. 15, 06.12.2012 г.

Каква се очертава годината за банките, г-н Христов?
Банковата система в много голяма степен отразява пулса на икономиката, бизнеса и потреблението в държавата. Основен измерител на състоянието на икономиката е Брутният вътрешен продукт (БВП). През 2013 г. прогнозата на Министерство на финансите е БВП да нарасне повече, отколкото през 2012 г. България е на едно от челните места в Еврозоната по ръст на БВП.
За първите девет месеца на 2012 г. активите на банковата система растат с 4%, а активите на Fibank бележат ръст с 11%, достигайки 6.8 млрд. лева. Стратегията ни е да продължаваме да растем и да се развиваме в България. Този растеж на банката естествено е съпроводен и с увеличаване на капитала. И тук е мястото да благодаря на акционерите ни за подкрепата, която ни осигуряват. Пример за това е фактът, че досега никога не са разпределяли дивиденти, а цялата ни печалба винаги е отивала за увеличаване на капитала на банката. За да подкрепим стратегията ни за устойчив ръст по всички показатели и през 2013, вече имаме дата за общо събрание на акционерите на банката, на което Управителният съвет ще предложи на акционерите да му дадат мандат за увеличаване на капитала с нови 100 млн. лева през следващите пет години.
Няма как да не спомена, че сме втората най-предпочитана банка на народа за депозити в България. По данни на БНБ към края на септември 2012 имаме пазарен дял по депозити от физически лица и домакинства от 14% в банковата система. А това вече означава голямо доверие към банката и признание за продуктите й. А като заговорихме за доверие, ще отбележа, че през декември пласирахме облигации в размер на 40 млн. лева, които представляват хибриден капиталов инструмент и допълнително ще подкрепят стратегията ни за растеж. Тази година виждаме засилено търсене както от фирмените клиенти, така и от частни лица на нашите кредитни продукти, което отразява добрите условия и качеството на обслужването, което банката предлага, а също така говори и за оптимизмa в бизнеса.

Какво не знаехме досега за кризата?
Не знаехме, че тя ще свърши, когато всички повярваме, че е свършила! Ще си позволя да направя сравнение с прохождането на малко дете. Всеки път се възхищавам на първите крачки на малките деца, защото те физически отдавна са готови да ходят, но прохождат чак тогава, когато си повярват, че могат. И отново да се върна към въпроса – да, кризата е свършила и в новата икономическа реалност трябва да повярваме, че всичко зависи от предприемчивостта и идеите, които имат хората и бизнесът, а пък Fibank и банките като цяло ще им помогнат да ги реализират.

Как в един от най-тежките периоди Първа инвестиционна банка се придвижи доста напред в класацията по пазарен дял у нас?
Това е резултат от многогодишната политика и стратегия на ръководството на банката да стане една от водещите банки в България. Концентрираме всичките си усилия да предлагаме най-доброто банково обслужване и съвременни продукти. Разбира се, това е немислимо без много упоритата работа на всичките ни служители, на които Fibank много държи и разчита, но най-важните за този ръст винаги ще си останат клиентите ни, които разбраха, че дори и в тежките времена могат да разчитат изцяло на Fibank.

Предвиждате ли по-сериозен ръст на кредитирането, стигна ли дъното стагнацията?
Кредитирането е изключително отговорен обществен процес и неслучайно е много строго регулиран от Централната банка. Много е важно, когато се разглежда един проект, обективно да се премерят всички рискове. Ние във Fibank съветваме нашите клиенти на базата на опита, който имаме, как може най-добре да бъде структурирана кредитната сделка, така че бизнесът да се развива устойчиво. Ние и в момента имаме сериозен ръст в кредитирането. Според статистиката на БНБ към месец септември ние сме втората по големина банка по предоставени кредити на фирми. Размерът на кредитния ни портфейл за фирми достигна 3.8 млрд. лева, като 66% от него са за малки и средни фирми.
През тази година направихме много добри продукти за физически лица и резултатът от това е второ място по ръст на потребителски кредити и кредитни карти. Заемаме четвърто място по ръст на предоставените ипотечни кредити.

Окрупняването на банките ли е рецептата за добри резултати?
Добрите резултати идват от строгата професионална дисциплина и добрите взаимоотношения с клиентите, акционерите, партньорите и служителите. А що се отнася до окрупняването - там винаги може да се търси икономия от мащаба. По тази причина големите банки имат по-ефективни процеси и като резултат от това самата банка става по-печеливша, а от там и капитализирането на печалбата води до по-голямо увеличение на капитала. Има и друга теза, а именно, че малките банки са по-гъвкави и имат възможност да дават по-качествени услуги. В основата на развитието на Fibank е принципът за доволния клиент. Затова колкото и да растем, ще се стремим да запазим качественото обсужване, защото то за нас е начин на мислене и ще търсим по-висока ефективност.

Ще се сбъднат ли прогнозите до края на годината лошите заеми да надвишат 10 млрд. лв.?
Не знам за тази прогноза. Има нации, които никога не гледат мрачно, не се връщат назад и се развиват по-бързо от останалите. Искам да говорим за потенциала на клиентите ни, за възможностите пред икономиката ни за следващата година, а не за сбъдване на мрачни прогнози.

Забелязват ли се все по-големи затруднения на граждани и фирми да обслужват старите си заеми?
Забелязваше се през последните години. Искам да отбележа, че когато клиентите дойдат при нас и открито споделят притесненията за бизнеса и доходите си, съвместно намираме решение как могат да обслужват кредитите си. Що се отнася до кредитите за частни лица, ние създадохме един изключителен продукт, който дава възможност на кредитополучателя една година ваканция, ако е във финансово затруднение. Това означава, че нашият клиент няма да плаща по кредита си нито лихва, нито главница за дванадесет месеца, като това ще му даде възможност да си стъпи отново на краката.

Вярно ли е твърдението, че положителните финансови резултати на кредитните институции се крепят на добрите стари клиенти?
Вярно е наполовина, защото другата половина се дължи на добрите нови клиенти.

Реална ли е възможността български граждани и фирми да теглят заеми от банки в държави на ЕС?
Да. Така както и граждани на държави в ЕС ползват кредити от нас. Fibank има много такива клиенти и се радваме, че ни предпочитат пред други банки в ЕС.

ПИБ е банка на бизнеса. Как се справя той вече четвърта година в кризисна обстановка?
Fibank е банка на годината. Ние сме универсална банка. Нашият приоритет е кредитирането на малкия и среден бизнес, както и кредитирането на частни лица. Не искам да правя заключения за бизнеса като цяло, мога да кажа за нашите клиенти. Ако някой изпитва затруднения в бизнеса си и респективно има притеснения, се обръща към нас и заедно обсъждаме възможностите, които със сигурност са повече, когато има диалог и клиентите не се ограничават в рамката на собствените си страхове.

Вземат ли се кредити за инвестиционна дейност и къде предимно се насочват те?
Да, и това допълнително ми дава оптимизъм за развитието на икономиката през 2013 г. Не бих казал, че има ясно определена сфера, в която да се насочват. Радвам се, че все повече предприемачи вярват в зелената енергия, екологичните производства, енергоефективността.

Какво бихте пожелали на колегите си за банкерския празник 6 декември?
Здраве преди всичко, оптимизъм и доволни клиенти. Пожелавам си 2013 г. да е по-успешна за Fibank, както и за цялата банкова система и страната.