Йордан Скорчев, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "24 часа"

Йордан Скорчев, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "24 часа"

Какви са предимствата на чип картите? Защо трудно се копират? Какви други възможности дават и ще се възползва ли ПИБ от тях?

- Картите с чип имат редица предимства в сравнение с картите с магнитна лента. На първо място това е сигурността. Данните върху чипа са кодирани чрез използването на сложни алгоритми, което прави чип картите по-неподатливи на измама или фалшифициране. Освен това при извършване на трансакции с чип картите се изисква въвеждането на ПИН-код, известен само на картодържателя. Тази допълнителна сигурност означава по-малки загуби от измами за банката и по-малко неприятности за картодържателите. Към момента повечето български банки са насочили усилията си за привеждане на терминалната си мрежа към изискванията на EMV стандарта. За съжаление, не всички банки фокусират усилията си за решаване на проблемите със сигурността на картите, т.е. на клиентите.

С това, че ПИБ стана първата българска банка, сертифицирана да издава чип кредитни и дебитни карти на двете най-големи картови организации - VISA International и Mastercard Worldwide, банката ще предоставя на своите картодържатели възможността да разполагат с достатъчно сигурно средство да ползват своите пари 24 часа е денонощието.

Освен безпорния си принос по отношение на сигурността, чип технологията има огромен потенциал по отношение на функционалността на картите. Допълнителната памет на чипа позволява мултифункционалност. Следвайки глобалните тенденции и потребности в областта на безналичните плащания и допълнителните услуги, свързани с тях, в най-скоро време се очаква ПИБ съвместно с магазини, хотели, бензиностанции, авиокомпании, държавни институции и др. да предлага освен финансовите приложения на картата и допълнителни програми за лоялност, здравно застраховане, универсален електронен подпис и редица други, което ще даде в ръцете на картодържателите нещо много повече от разплащателна карта.

Безплатна ли ще е за картодържателите подмяната на картите им в ПИБ? По-скъпо ли ще е ползването на такава карта?

- От началото на следващата година ПИБ ще започне подмяната на всички дебитни и кредитни карти, тъй като всички картови продукти (Maestro, MasterCard, VISA Electron и VISA) на банката са сертифицирани за работа с чип по EMV стандарта. ПИБ предвижда подмяната на старите карти с магнитна лента с нови чип карти да се извършва безплатно. Използването на чип карта няма да доведе до увеличаване на таксите за трансакции.

Имате ли информация за нови случаи на компроментиране на кредитни карти у нас? Зачестяват ли злоупотребите около новогодишните празници? Как да се пазят картодържателите да не им копират пластиките?

- Естествено е с увеличаването на броя на кредитните карти и трансакциите с тях да нараства и броят на компроментираните карти. Според нашите наблюдения не се забелязва рязко увеличение на злоупотребите около новогодишните празници.

ПИБ полага големи усилия за защита на своите картодъжатели. Банката е изградила системи за наблюдение на транзакциите. Подобни системи и възможността картодържателите да контактуват с банката 24 часа, 7 дни в седмицата, предотвратяват до голяма степен риска от натрупване на фалшиви транзакции с карта.

Все пак най-голямата защита е личната отговорност на картодържателя. Препоръчваме на картодържателите никога да не съобщават своя ПИН-код на когото и да било, при плащания в търговски обекти да не изпускат картата от поглед, да държат картата винаги на сигурно място и отделно от ПИН-кода. По възможност ПИН-кодът да бъде запаметяван и да не бъде записван никъде.

При теглене на пари от банкомат да се уверят, че на отвора за карта на машината няма прикрепено допълнително устройство. При задържане на картата в банкомат, незабавно да се обаждат в Банката за блокиране на картата. ПИБ е осигурила телефонни линии 24 часа, 7 дни в седмицата, за блокиране на картите на своите картодържатели.

Ще се вдигнат ли таксите за теглене на пари от банкомат при влизането на страната ни в ЕС - от 1 януари 2007 г.? Колко? Ще има ли някакви други промени, свързани с ползването на банкови карти?

- Смятаме, че таксите за трансакции с карта ще се променят в съответствие с промените в доходите на населението, така че да не станат пречка за развитието на картовия пазар.