Йордан Скорчев, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "КЕШ": "Можем да издадем към VISA или MasterCard и елитната карта Дайнърс"

Йордан Скорчев, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "КЕШ": "Можем да издадем към VISA или MasterCard и елитната карта Дайнърс"

Трезорът непрекъснато разширява мрежата от ПОС терминали

Г-н Скорчев, как очаквате да повлияете на повечето нашенци с рекламната си кампания - да научим българина да купува с кредитни карти, която стартирахте миналата седмица?

- Тази кампания е насочена към насърчаване на използването на кредитните карти с логата на VISA, MasterCard и "Дайнърс". Искаме да обясним на хората, че пазаруването с кредитна карта, освен че е лесно и удобно и може да се осъществява в доста търговски обекти, е и изгодно за самите картодържатели на ПИБ. При всяка покупка с кредитна карта VISA и MasterCard банката начислява 1% бонус, който се превежда по сметката на клиента. В случаите, когато клиентите имат достатъчно средства по някои от сметките си в банката и решат да платят стоки и услуги вместо с тях - с кредитната си карта, те ще получат едно допълнително намаление, което се равнява на 3% лихва на годишна база, която банката плаща по тези средства. Освен това нашите кредитни карти без депозит дават възможност на картодържателя да ползва отстъпки до 20%, когато плаща в определени магазини, ресторанти, аптеки, дори в SPA центрове и фризьорски салони.

Промоцията на кредитни карти ще продължи 3 месеца, като в края на всеки месец с нотариус ще се теглят награди - кюлчета злато, юбилейни медали, специални тениски. В края на септември един от всички, участвали в томболата, картодържатели ще вземе голямата награда - колекция от пет кюлчета швейцарско злато, произведено по поръчка от UBS. В промоцията може да се включи всеки притежател на карти VISA, MsterCard или "Дайнърс", издадени от ПИБ, независимо дали са лични или корпоративни. Достатъчно е картодържателят да направи плащане само за една покупка или услуга без значение на стойността.

Какви резултати постигнахте в издаването на престижните кредитни карти "Дайнърс клуб" през първата година, откакто ПИБ придоби ексклузивния им издател за България?

- Първа инвестиционна банка закупи през май миналата година 80% от "Дайнърс клуб България" АД, а през септември започна издаването на кобрандирана кредитна карта "Дайнърс клуб" - ПИБ. Към онзи момент имаше издадени 1800 кредитни карти "Дайнърс", днес броят им е над 6000. Реално за по-малко от година ПИБ съумя да направи "Дайнърс" познат за българите бранд и да утрои броя на издадените карти. Днес в България кредитната карта "Дайнърс" може да се ползва в над 1500 търговски обекта, сред които бензиностанции OMV, магазини Hot Spot, Adidas, Pepe Jeans, Mango, "Рила Стил", "Ескада", "Техномаркет" и др. Стараем се да осигурим максимално удобство на своите картодържатели и непрекъснато разширяваме търговската мрежа от ПОС терминали в България.

Защо решихте да издавате два варианта на кредитната карта - класически и кобран-диран, и оправда ли се този пазарен подход?

- Вероятно знаете, че "Дайнърс" е първата кредитна карта в света. Нейното създаване през 50-те години е насочено към обслужване на американския елит и е широко разпространявана като клубна бизнес кредитна карта. Членството в "Дайнърс интернешънъл" гарантира редица предимства на притежателите на кредитни карти "Дайнърс" - резервации в престижни хотели, използване на VIP салони по летищата, индивидуално обслужване и т.н. Днес в цял свят "Дайнърс" се свързва с престиж и сигурност. Освен класическата карта "Дайнърс" ние решихме да предложим на нашите клиенти и кобрандирана карта - "Дайнърс" - ПИБ, с което ще покажем връзката между двете организации.

Позиционирахме кредитната карта "Дайнърс" - ПИБ като картата на деловия човек и я направихме по-достъпна, така че да привлече повече потребители. За сравнение - гратисният период на "Дайнърс" - ПИБ е до 60 дни, при "Дайнърс класик" - до 30 дни. ПИБ предлага "Дайнърс" - ПИБ в три разновидности - индивидуална, корпоративна и семейна. Индивидуалната карта се издава на физически лица за лично ползване в търговски обекти и на банкомати в страната и чужбина. Корпоративната "Дайнърс клуб" - ПИБ кредитна карта е предназначена за бизнес пътувания и заплащане на стоки и услуги от служителите на фирмата в страната и чужбина. Семейната кредитна карта е допълнителна кредитна карта за други членове на семейството на основния картодържател.

Какъв е средният притежател на кредитна карта "Дайнърс клуб"? Колко лева харчи с нея на месец и по какво се отличава (прилича) от притежателя на карта от другата престижна марка - "Американ експрес", която също се издава от ПИБ?

- Независимо че по принцип "Дайнърс" и "Американ експрес" са предназначени за хора с по-високи доходи, кобрандираната карта "Дайнърс клуб" - ПИБ е по-широко достъпна и може да се ползва от голям брой клиенти на различно ниво. Кредитните лимити са строго индивидуални в зависимост от кредитоспособността на клиента, като минималният кредит е 250 евро.

Къде се използват повече кредитните карти на "Дайнърс клуб" - у нас или в чужбина? Как смятате да насърчите тяхното използване в по-незаетите територии?

- В чужбина "Дайнърс" се приема в над 13 милиона обекта. Благодарение на рамковото споразумение между "Дайнърс интернешънъл" и "Мастеркард интернешънъл" огромна част от търговските обекти, приемащи "Мастеркард" кредитни карти в САЩ и Канада, понастоящем са отворени и за карти "Дайнърс клуб". У нас ПИБ се зае с разработването и разширяването на мрежата от търговци с ПОС терминални устройства, приемащи карти "Дайнърс". Всъщност ПИБ към момента има третата по брой мрежа от ПОС терминални устройства, приемащи карти VISA и MasterCard, и усилено отваря своите съществуващи терминални устройства за карти "Дайнърс". Независимо че към момента ползването на "Дайнърс" картите е по-голямо в чужбина, ние сме оптимисти, че в най-скоро време и в България тази карта ще може да се приема също като останалите по-популярни брандове кредитни карти.

Какви са резултатите от промоциите, които вървят с кредитните карти "Дайнърс клуб", и какви нови предложения ще направите на вашите картодържатели?

- Както вече споменах, благодарение на текущите промоции броят на картите "Дайнърс" се е увеличил три пъти за по-малко от година. Интерес представлява бонусната програма, достъпна за всички картодържатели на "Дайнърс" карти. В момента всеки клиент, който желае да си издаде кредитна карта VISA или MasterCard, може да получи като бонус и кредитна карта "Дайнърс" с кредитен лимит, равен на 50% от кредитния лимит, отпуснат по картата VISA или MasterCard.