Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Монитор": "Осигурихме още 10 милиона евро за финансиране на малкия и среден бизнес"

Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Монитор": "Осигурихме още 10 милиона евро за финансиране на малкия и среден бизнес"

Г-жо Георгиева, бихте ли разказали по-подробно за поредното сключено споразумение между ПИБ и американската Wachovia Bank, което осигурява ресурс за финансиране на българския бизнес?

- По данни на SWIFT ПИБ е една от водещите банки на българския пазар в сферата на търговското финансиране. Много от нашите клиенти работят предимно за износ. Този кредит е отпуснат именно за такива фирми, които се нуждаят от предварително финансиране за производството си – необходими са им оборотни средства на ниска цена и за не много дълъг срок. Чрез това споразумение могат да бъдат финансирани и фирми, които внасят суровини и материали за своето производство за местния пазар.

Естествено бихме могли да финансираме и внос на машини и съоръжения, но срокът на кредита е само две години. ПИБ има сключени други споразумения с водещите банки в цял свят за финансиране на внос на машини и съоръжения със срокове, зависещи от сумата на кредита. Срокът може да бъде от 3 до 7 години - именно тези кредитни линии бихме препоръчали на нашите клиенти за техните инвестиционни проекти.

Съобразно нарасналия напоследък интерес към закупуване на машини и съоръжения – “втора ръка”, Първа инвестиционна банка предлага специфични финансирания за тези случаи.

Какви са изискванията за българските фирми, които желаят да се възползват от този кредит?

- Изискванията за тези кредитополучатели не са много по различни от стандартните изисквания на банката. За да могат да бъдат включени за финансиране по тази линия те следва да представят договорите или проектодоговорите си за износ или внос. Бих посъветвала нашите клиенти да се обърнат към нас преди да подпишат тези договори с външните си партнъори. Тъй като ПИБ е специализирана банка в търговското финансиране, ние предлагаме на нашите клиенти консултации за най-удачните, евтини, ефективни и сигурни начини за финансиране на внос.

Има ли изрично изискване стоките и машините, чиято покупка ще се финансира по споразумението с Wachovia Bank да бъдат произведени в САЩ?

- Няма ограничения за държавата, с която е сключен договорът за внос/износ.

Договорът между ПИБ и американската банката е с покритие от ОПИК. Бихте ли обяснили какво означава това и какви гаранции носи покритието?

- Това е 5-годишен кредит за малки и средни фирми с много добри условия - 2 години гратисен период и добър лихвен процент. Рискът на Wachovia Bank е покрит от ОПИК, така че те могат да предоставят този кредит на добра цена. OПИК (OPIC, Overseas Private Investment Corporation) е създадена през 1971 г. като агенция за развитие към американското правителство. Мисията на ОПИК е да мобилизира и поощрява участието на американския частен капитал в икономическото и социално развитие на по-малко развитите страни и региони в света, на страните в преход от непазарна към пазарна икономика. ОПИК осъществява своята мисия главно чрез застраховане на политическия риск, подпомагайки по този начин управлението на риска в американските фирми, чрез директно финансиране под формата на директни заеми, кредитни гаранции и др.

Предишните две споразумения с Wachovia Bank бяха ли усвоени от бизнеса у нас?

- Всички средства по двете споразуменията с Wachovia Bank са използвани за финансиране на проекти на малки и средни предприятия в България. Средствата бяха усвоени в кратки срокове (няколко месеца) поради наличието на качествени проекти. Най-значителни средства от предоставените по двете споразумения са инвестирани в секторите туризъм и производство.

Какви други атрактивни условия или продукти предлагате в подкрепа на малкия и среден бизнес?

- ПИБ предлага много богата гама от продукти и услуги, насочени към този таргет, но нашите специалисти прилагат индивидуален подход към фирмените ни клиенти и им предлагат това, което е подходящо за техните нужди. Един от най-атрактивните ни продукти е бизнес ипотечен кредит с 0% лихва за първата година и 7.5% за останалия период.

Друг търсен продукт от представителите на малкия и среден бизнес са бизнес кредитните карти без депозит. Имаме и други специални и атрактивни предложения за МСП.

Какви нови продукти разработва ПИБ, например за физическите лица за предстоящия летен сезон? Имате ли подобрени условия по стари продукти?

- За летния сезон най-удачно е използването на кредитни и дебитни карти. Ние издаваме VISA, MasterCard и Diners – тези карти се приемат в цял свят, повечето от хотелите на Черноморието също приемат плащанията с такива карти. За летния период готвим промоция по тези карти, която ще стартира в началото на следващия месец.

ПИБ изцяло актуализира лихвените си нива по кредитите, обезпечени с ипотека (жилищни и ипотечни). Сега клиентите ни могат да се възползват или от 6.7% плаваща лихва за целия срок на кредита, или от 0% за първата година и 7.5% плаваща за останалия срок, като продължаваме да сме единствените, които предлагат стандартно при заеми за закупуване на жилище кредитиране до 90% от пазарната оценка, а при определени условия - и до 120%. Максималният срок за погасяване бе увеличен на 30 години, което даде възможност на клиентите ни да определят една по-малка погасителна вноска. Кредитният продукт "Ипотечен кредит без погасителен план" запазва уникалността си - до 60 месеца гратисен период, вече с лихва от 6.7% плаваща за целия срок на заема, усвояване и погасяване по собствена индивидуална схема.

Първа инвестиционна банка е известна със силната си и активна позиция в социалната сфера. Какъв беше основният Ви мотив да подкрепите деца, които растат без родителски грижи?

- Основният мотив беше просто фактът, че трябваше да съсредоточим усилията и средствата си за една цел. Почти е невъзможно да помогнеш на всички нуждаещи се. Ние избрахме децата - те са бъдещето. Започнахме преди 4 години – малко разхвърляно и не добре организирано - поправяхме парното отопление на домовете за сираци, изпращахме им дрехи, храна, обувки. Миналата година решихме, че трябва да насочим усилията си към бъдещото развитие на тези деца. Искахме да има пълна прозрачност около средствата, които предоставяме на домовете. За нас беше важно обществото да може да получи отговор на въпроса за какво са използвани тези средства. Именно поради тази причина избрахме Фондация "Работилница за гражданска инициатива" и съвместно създадохме фонд "Социална отговорност на ПИБ".