Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Пари": "Основните акционери на ПИБ няма да продават дела си"

Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Пари": "Основните акционери на ПИБ няма да продават дела си"

Накъде ще се движат лихвите по кредитите?

- Със сигурност ще поскъпват. Докато кризата не отмине, всички банки ще бъдат изключително разумни и предпазливи. Повишението на лихвите е свързано с нарасналия риск от една страна и инфлацията в България - от друга. Това е нормалното поведение в такава пазарна ситуация. Като в едно семейство - когато знаеш, че доходите ти ще намалеят, ограничаваш и разходите.

В момент, в който търсиш пазарен дял на нови кредитни продукти, се стремиш да ги популяризираш. Когато успеш да ги направиш популярни, рискът се покачва. Типичен пример са кредитните карти. Броят на кредитните карти в България нарасна стремглаво, но хората все още не са се научили как да ги използват, а и самата карта дава възможност за едно дълго отсрочване на задълженията, а това е предпоставка неразумните клиенти да изпаднат в затруднено положение.

От друга страна - щом се покачват лихвите по кредитите, ще се увеличат и тези по депозитите.

Какъв е таванът на лихвите по депозитите?

- Нива от 7.5% за едногодишен депозит за нас е приемлива. За Първа инвестиционна банка разходите по депозитите не са много големи, защото разполагаме с голяма депозитна база на ниски лихвени нива. А малката част от вложенията, които са на тези проценти, няма как да оскъпят толкова много ресурса ни. Говори се усилено, че нашият ресурс е много скъп, а всъщност той е сравним с този на другите банки у нас. Днешният привлечен ресурс за банката даже е по-евтин от миналата година, защото тогава имахме еврооблигация, която го оскъпяваше. След погасяването на тази облигация депозитният ни ресурс се състои изключително от привлечени депозити от фирми и граждани.

Коя е разумната граница, която банките не бива да преминават?

- В ПИБ увеличението не засяга всички кредити и депозити. При нас кредитите запазват лихвените си нива, на които са отпуснати, а новите кредити са съобразени с пазарната ситуация в момента.

Въпреки отличните резултати на банките, инвеститорите на борсата не се впечатлиха. До кога ще бъде така?

- На нашата фондова борса останаха предимно местни инвеститори. Имаше много чужди играчи, но поради проблемите в чужбина се отдръпнаха. Търсенето и потенциалът на местните играчи не е толкова голямо, колкото е предлагането и това се отразява на цената. Всичко това само показва колко чувствителна е борсата ни към чуждестранните пазари.

Въпреки кризата печалбите на банките не намаляват. Коя е причината за това?

- Трезорите у нас не са инвестирали във високорискови продукти на споменатите вече пазари. И имаха разумна политика по отпускане на кредити. От друга страна пазарът се развива доста бързо, икономиката е в подем и има голямо търсене на кредити. Всички тези предпоставки дават и добрите резултати. Около 70% от дохода на ПИБ идва от лихви по кредити и 30% от комисиони. Въпреки това ние имаме едни от най-ниските комисиони за обслужване на клиенти. Не смятаме да ги увеличаваме, за да печелим на всяка цена от нашите клиенти. Например ние сме една от малкото банки, които нямат комисиона за откриване на сметка на граждани, както и нашите клиенти не плащат комисиона за теглене на пари от банкомат. Ще увеличим продуктовата си гама, която да генерира допълнителни приходи от нерискови инструменти. За съжаление у нас ипотека взе да се превръща в мръсна дума. Все още сме много далече от нивото, при което можем да говорим за ипотечен кредит като нещо лошо и опасно. Броят на нашите проблемни ипотечни кредити е пренебрежимо малък процент - по-малко от половин процент. Освен това ипотечното кредитиране у нас е различно от останалите страни, просто защото 90% от хората притежават имоти. Този факт прави ипотечния пазар у нас много по-различен от останалите страни.

Какво смятат да правят основните Ви акционери. Ще продават ли дела си?

- Основните акционери нямат намерение да продават банката. Не забравяйте, че те са бивши банкери и много добре познават и разбират банковия пазар. За нас е много лесно да говорим с тях. Тяхното и нашето желание е банката да расте като едно здраво дете. Те казаха, че ако едно дете расте много бързо за възрастта си, развива рахит.С това потвърдиха и нашето мнение, че трябва да се развиваме с умерени темпове. Желанието им е да запазим пазарния дял, но не на всяка цена. Основните акционери, както и аз и моите колеги, смятаме, че можем да продължим да се развиваме успешно, както сме доказали и до сега и без да сме част от по-голяма финансова група.

Как смятате да се развивате на международната сцена?

- Банката в Македония е собственост на нашите основни акционери. Тя се развива много добре, като използва нашите продукти. Тези продукти са развити в нашите пазарни условия и отговарят на нуждите на нашата икономика и манталитет. Въпреки това те бяха пренесени като ноу-хау и постигнаха голям успех. Банката там се очерта като най-добрата в банкирането на дребно. С най-добрите ипотечни условия, кредитни карти и т.н.

В Албания имаме дъщерна компания. Вярваме изключително много в този пазар. Тепърва ще има много инвестиции в него, защото има потенциал за развитие, а големите финансови институции все още го подценяват. Главната цел са Балканите, защото тук пазарите са с най-голям потенциал, а и щом постигнахме успех у нас, защо да не го направим и при съседите. Още повече, че българските фирми - наши клиенти, имат тесни икономически отношения с тези страни и много лесно бихме завладяли пазарен дял и там.