Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Пари": "Скъпа е банката ми с ценности"

Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Пари": "Скъпа е банката ми с ценности"

Г-жо Георгиева, вие сте сред утвърдените имена в банковия свят, но какво са за вас парите?

- Като банкер парите за мен са стока, към която се отнасям с много голяма отговорност. За чуждите финанси мога да се боря за всяка стотинка без капка колебание и срам. Парите за мен лично са най-вече средство за съществуване. Приемам ги повече като цена на труда и усилията, които полагам всеки ден.

А какво съдържа вашата лична “банка от ценности”?

- По пътя, който всеки от нас извървява, събираме ценности, инвестираме ги в своята лична банка и така увеличаваме капитала на живота си. Ценностите, на които държа изключително много, са лоялност, честност, търпение, интелигентност, добронамереност и много енергия. Това съдържа “сейфът” на моята банка с непреходни ценност.

Според вас жените бизнеслидери имат ли по-различен почерк в управлението?

- Да си добър лидер не се определя от пола. Не съм привърженик на идеята, че мъжете се справят по-добре в управлението, но не приемам и женската еманципация за управленски позиции на всяка цена. Най-важното за един мениджър са личните му качества.

Освен задължителния професионализъм в конкретната сфера, е нужно да познаваш човешката психика, да бъдеш интуитивен, амбициозен, съобразителен и не на последно място да не се плашиш от обмисления риск. Жените в бизнеса са по-детайлни, последователни и интуитивни – подчинени на женската си природа.

Как стигнахте до позицията изпълнителен директор на ПИБ и как изградихте високия авторитет, с който се ползвате?

- Започнах в БНБ като обикновен служител, там работих във всички възможни отдели. Когато напусках, 19 години по-късно, бях шеф на платежния баланс. Постъпих в една търговска банка – отново на ниска позиция - служител в отдел за кредитни взаимоотношения с чужбина. През 1995 г. ме поканиха да стана директор на международния отдел в Първа инвестиционна банка. Приех без колебание. Две години по-късно бях назначена за изпълнителен директор и на тази позиция организирах първия синдикиран заем за българска банка. Сега отговарям за кредитирането на малки и средни фирми, маркетинга и рекламата на Първа инвестиционна банка, както и за международната дейност. Авторитета си като професионалист съм градила през целия път, който съм извървяла дотук. И най-важното, никога не забравям откъде съм тръгнала.

Вашата сила?

- Винаги съм била много последователна, дисциплинирана и организирана – не само в работата си, но и в личния си живот. На моменти бих се определила дори като инат. Държа нещата, с които се заемам, да довършвам докрай и винаги си позволявам да се радвам на добрите резултати. Така се поддържам в кондиция.

Нещата, без които не можете?

- Аз съм емоционален човек. Не мога без нещата, които ме карат да се усмихвам. Не мога без приятелите си, без любовта. Не мога да си представя живота без любимия ми сезон – лятото. Трудно устоявам на хубава книга и никога не се лишавам от голямата ми страст – спорта.

Предимство ли са в бизнесежедневието женският чар и красота? Как ги поддържате?

- В повечето случаи чарът е предимство. Всеки обича да се наслаждава на красотата. Едно красиво и усмихнато лице би могло да направи деня ти слънчев. Поддържането на добрия външен вид за мен обаче никога не е било самоцел. Това е израз на отношението към самата себе си и е задължително, независимо от натоварените делници.

Какво ще ни разкрие Мая Георгиева за своето хоби и за своите изкушения?

- Моето неотлъчно хоби в последните 20 години е културизмът. Тренирам поне 4 пъти седмично с тежести и аеробно натоварване. При културизма резултатите идват 70% от диетата и 30% от тренировките. С тренировките нямам проблем, но с диетата ми е по-трудно. Като всеки нормален човек и на мен понякога ми се иска да избягам от режима. Тогава винаги си припомням усилията, с които съм постигнала този резултат, и това ми дава сили да продължавам напред. Готвя само диетична храна. Обожавам подправките, те правят едно ястие истински вкусно. Така както е и в живота. Малките радости оставят най-трайни спомени.