Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Политика"

Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Политика"

Защо точно сега решихте Първа инвестиционна банка да излезе на борсата? Каква е целта на IPO-то?

- През последните години ПИБ претърпя много динамичен растеж, който ни подреди сред първите пет банки в страната. Целта на нашето първично публично предлагане е банката да набере капитал, който да ни позволи да продължим този растеж и да направим ПИБ още по-конкурентоспособна, като увеличим пазарния й дял.

Естествено, влизането на България в ЕС в началото на тази година направи част от факторите, които обуславят такъв проект, още по-благоприятни. Допълнително публичният статут ще ни осигури по-добри условия за финансиране и ще допринесе за още по-добрия имидж на банката. ПИБ винаги е била една от най-прозрачните институции у нас - ние имаме международни рейтинги от 1996 г. По-голямата прозрачност, гарантирана от нас като публично дружество, ще затвърди доверието на инвеститорите и клиентите.

Може ли да се очаква ПИБ да има нов мажоритарен собственик или значителна промяна в разпределението на дяловете след излизането на борсата? Какъв процент от акциите ще бъдат пуснати за свободна продажба? При успех на първичното предлагане може ли да се очаква в краткосрочен план нова емисия?

- Както вече казах, целта на проекта е да се осигури органичният растеж на банката, а не нейната продажба. Нашите планове в рамките на първично публично предлагане са да се предложат 10% новоиздадени акции, с които ще се увеличи капиталът на ПИБ. Допълнително ПФБК, която към момента притежава приблизително 14% от акциите на банката, ще предложи в публичното предлагане от своя дял до 5% от капитала на банката. Това ще способства за по-голямото количество свободни за търговия акции на борсата, съответно за по-голямата ликвидност на акциите на ПИБ. От друга страна, ръководейки се от преобладаващата практика на развитите капиталови пазари и очакванията на международните инвеститори, ние планираме определянето на т.нар. lock up период от шест месеца, в който досегашните ационери на ПИБ няма да имат право да продават допълнителни количества от своите акции, а банката до 1 година няма да има право да издава нови акции. Така ще осигурим на потенциалните миноритарни акционери стабилност на тяхната инвестиция.

Каква ще бъде емисионната стойност на книжата?

- Това е един от детайлите, които ще бъдат оповестени на по-късен етап. По принцип виждането ни е цената на акциите в публичното предлагане да се определи по метода "бук-билдинг", в съответствие с най-добрите международни практики и приложимите закони. Както и досега, във всеки момент, когато имаме актуална информация, ние ще я предоставяме на медиите, естествено, съобразявайки се със законите и правилника на БФБ.

Какъв ресурс очаквате да привлечете? Какви са непосредствените планове за развитие на ПИБ през 2007 г.?

- Реалният обем ще се определи от търсенето. Привлеченият капитал ще ни даде възможност да продължим да бъдем една от най-бързо развиващите се банки в България и максимално да се доближим до най-големите.

Към момента ПИБ е във водещата петица на банките в България, като сме сред първите по корпоративно кредитиране, международни разплащания и търговското финансиране, втори в страната по брой на банкомати, трети по брой на ПОС терминали. Нашата стратегия е през следващата година да увеличим пазарния си дял като цяло и по-конкретно дела ни в банкирането на дребно.

Ще предложим нови продукти, съобразени със специфичните изисквания и възможности на българските клиенти. Приоритети за нас ще бъдат увеличението на кредитния портфейл с акцент на малките и средните предприятия и на микрокредитите, развитието на картовия бизнес и увеличаването на броя банкомати и ПОС терминали. Ще разширим клоновата мрежа като цяло и естествено ще се постараем да запазим своите силни позиции в корпоративното кредитиране и в международното търговско финансиране.

Ще се търси ли нов стратегически партньор, какъвто беше ЕБВР?

- За момента не.

Каква е оценката ви за развитието на българския банков пазар и какви са очакванията ви след влизането на още чужди играчи, след присъединяването към ЕС?

- Банковият пазар в България е изключително стабилен, развит и конкурентен. У нас вече доста време оперират големи международни банкови групи, както и добри български банки. Всички те са демонстрирали стабилност и адекватно пазарно поведение.

Планира ли ПИБ операции в страни от ЕС?

- Нашата стратегия, а и израз на нашето отношение към клиентите, е да ги следваме и да им осигуряваме нашите услуги на пазарите в региона. В този смисъл интерес за нас са страните от нашия регион, още повече че ние познаваме пътя, по който те се движат, ние познаваме нуждите на развиващите се пазари и, както личи от развитието на банката, сме успешни в условията на прехода.

След като развихме голяма клонова мрежа в страната, ние вече се стремим и към развитие на регионална мрежа чрез дъщерни банки или банки под общ контрол за обслужване на потребностите на бизнеса на Балканския регион. Знаете, че ПИБ отдавна има свои клонове в Кипър и Албания.

Има ли планове за стратегическо партньорство със застрахователна или осигурителна компания?

- За момента нямаме такива планове.