Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Труд": " Пускаме още по-добри продукти"

Мая Георгиева, Изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, пред в. "Труд": " Пускаме още по-добри продукти"

Г-жо Георгиева, какво се случва вчера и днес (петък) в Първа инвестиционна банка след зачестилите слухове за проблеми в трезора?

- Първо искам да кажа, че банковата система в България никога не е била толкова стабилна. Не вярвахме някой да реагира на неофициални слухове. Но когато видяхме, че клиентите реагират на слуховете, се подготвихме с пари в брой. Така можем да удовлетворим исканията на наши клиенти, ако възникнат такива. В четвъртък за първи път имахме повече клиенти от нормално в нашите клонове и тегленето на пари беше над обичайното.

С колко?

- Това е вътрешна информация. Но в същото време срещаме огромна подкрепа. Пристигат писма от клиенти на други банки, които заради тази атака са готови да открият сметки при нас. А от понеделник ще предложим още по-добри условия за депозити.

Какви ще са те?

- Единият продукт се казва "Заплата" - при него лихвата ще се изплаща ежемесечно, така както човек си получава всеки месец заплатата. Другият продукт е с лихва от 7.9%. Разработен е специално за пенсионерите и се казва "Депозит пенсия".

Как върви издирването на хората, разпространяващи слуховете?

- Органите на реда проследяват IP-адресите на интернет потребителите, които са пускали тенденциозна информация. Тези хора имат ли представа за последствията от разклащане на банковата система. Ако фалира банка в България, мислите ли, че ще има европейски пари? Няма ли да понижат рейтинга на страната? И дали "майките" на чуждите банки ще дават лесно пари на една страна с нисък рейтинг?

Слуховете за ПИБ започнаха да се появяват откъслечно преди половин година, но сега придобиват масов характер. Тогава реагирахте ли?

- Какво да сторим - да накараме наш служител непрекъснато да отговаря в интернет на неверни писания ли? Преди половин година по-скоро се говореше, че Пиреос купува ПИБ.

Неофициално пак се говори, че ПИБ се продава. Водят ли се преговори?

- Няма открита процедура. Но има все по-голям интерес към банката. Може би това е един от търсените ефекти на слуховете. Ако преди банката е могла да се продаде много скъпо, след тези манипулации някой си мисли, че може да я купи евтино. Но тогава какво ще купи? Като няма депозитна база, като няма клиенти, за какво ще му е тази банка...

Има ли текуща проверка на БНБ при вас?

- БНБ непрекъснато проверява всички банки. Знаят отлично какво е текущото ни състояние. Говорим ежедневно с тях.

Според БНБ една от опасностите пред банковата система за 2008 г. е зависимостта на някои банки към определени групи клиенти и отрасли...

- Кредитният ни портфейл е диверсифициран. Водещи са експозиците към индустрия, търговия и индивидуални потребители. В сектора на строителство са насочени едва 6% от кредитите ни. През ноември м.г. "Муудис" повиши рейтинга на ПИБ - от стабилен към позитивен. Изпълнихме двете забележки на агенцията, свързани с малкия капитал и с концентрацията на кредитния портфейл.

Как решихте проблемите?

- Набрахме капитал от публичното предлагане на БФБ. А моментната концентрация на портфейла беше заради клиент от стоманената индустрия. Тази експозиция е платена и забравена.

Основните акционери в ПИБ са сред първите инвеститори в Банско. Говори се, че банката кредитира засилено строителни проекти в района...

- Това е бански мит, легенда. Преди години банката кредитира лифтовете и ски съоръженията с кредит от "Банк Аустрия". За наша приятна изненада този 3-годишен заем беше изплатен само от дейността на съоръженията. В момента нямаме експозиция към Банско.

Инвестирала ли е банката в продукти, свързани с високорискови ипотечни облигации в САЩ?

- Няма логика да го направим. Доходността от кредити в България е по-висока от условията, предлагани там.

Повишават ли се необслужваните кредити?

- Проблемните заеми към март 2008 г. са 2.75% спрямо 2.67% в края на 2006 г.

Фактът, че масата на проблемните заеми нараства, не ви ли притеснява?

- Важно е съотношението. Питат ме ежедневно: "Нямате ли някой закъсал със заем, да си купя евтино жилище". Нямаме такива.