Матьо Матеев, Председател на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, пред в. "Банкеръ": "Сключените вече заеми се обслужват редовно и няма да поскъпнат. ПИБ вдига лихвите само по новите кредити."

Матьо Матеев, Председател на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, пред в. "Банкеръ": "Сключените вече заеми се обслужват редовно и няма да поскъпнат. ПИБ вдига лихвите само по новите кредити."

Г-н Матеев, Първа инвестиционна банка първа обяви, че увеличава лихвите по кредитите. Кои от тях ще поскъпнат и с колко?

- Поскъпват всички кредити, тъй като се увеличава цената на парите, които не само ПИБ, но и всички останали банки привличат. Увеличението е по две причини: на първо място, растат лихвите на международните финансови пазари, а освен това - заради увеличаването на задължителните минимални резерви, разпоредено от БНБ, цената на финансовия ресурс, с който банките работят, също се покачва между 0.5 и 1.5%, в зависимост от структурата на привлечените средства на отделните банки.

Но не мога да кажа с колко ще е повишението за отделните видове кредити, тъй като цената на всеки един заем зависи от много фактори, свързани с рисковия профил на клиента, с финансовото му състояние, с източниците и размера на доходите му, с пазарните му позиции (ако е фирма), с коректността му към банката и кредитната му история и т.н.

Увеличението ще важи само за новоотпуснати кредити или и за тези заеми, които вече са предоставени и се обслужват редовно?

- Повишаването на лихвите важи за кредитите, които предоставяме от началото на септември. За клиентите е важно да знаят, че за разлика от други банки ние не формираме общия размер на лихвата на базата на базисен лихвен процент, който се изчислява от самата кредитна институция плюс надбавка. При нас цената на заема се формира на базата на международните лихвени проценти - ЮРИБОР (Euribor) за еврото, ЛИБОР (Libor) за долара, а за левовете - върху основния лихвен процент, който се обявява от Министерството на финансите и БНБ плюс надбавка. Това според мен е много по-прозрачен за клиентите начин на формиране на лихвените равнища, тъй като променливият компонент не се определя от банката кредитор, а от международния и вътрешния пазар. В твърдата надбавка ние включваме всички разходи на банката за обслужване, нормата на печалба, както и рисковете, свързани с финансирането на отделния гражданин или фирма. Точно тази надбавка няма да бъде променяна по старите заеми, ако клиентът е коректен към ПИБ и изпълнява всички ангажименти, фиксирани в договора за заем. Подчертавам - всички ангажименти. Защото за фирмите те не се ограничават само с редовното погасяване на вноските по заема. За новите кредити твърдата надбавка ще е по-висока, но пак ще зависи от рисковия профил на клиента.

Доколко оправдани според вас са мерките на БНБ за увеличаване на задължителните минимални резерви?

- Задачата на Централната банка е да следи процесите на банковия пазар и да реагира превантивно на всички възможни рискове, които се появят на него. В този смисъл, след като БНБ е преценила, че кредитната експанзия излиза от нормалните граници и трябва да бъде регулирана, тя е в пълното си право да го направи. Тук няма място за коментари.

Нека не се заблуждаваме - сегашните мерки са резултат от няколкогодишната политика на много от участниците на финансовия ни пазар за бързо разширяване на клиентската им база. Разбирате ли - когато се пишат бюджетите на много институции, целите, които се поставят в тях, са свързани единствено с увеличаването и броя на отпуснатите заеми, защото до голяма степен с тях е свързано привличането на нови клиенти. И този ръст е приоритет, възвръщаемостта от предоставените заеми, ефективността на кредитирането отиват на втори план. По този причина през изминалите години станахме свидетели на много бързо и, честно казано, неоправдано от икономическа гледна точна сваляне на лихвите по кредитите. На практика до голяма степен заемът се обезцени като продукт и се превърна в средство за растеж на броя на клиентите. Е, сега явно тази надпревара е преминала разумните граници и БНБ реагира.

Не се ли притеснявате, че заради оскъпяването на заемите може да се повиши броят на тези, които не се обслужват редовно?

- Не. Увеличението не само не е шоково, но не е и голямо. Освен това пак казвам, че ние ще повишим твърдата компонента в лихвата само по новоотпуснатите кредити. Така че коректните ни клиенти няма да бъдат засегнати по заемите, които вече са получили. В това отношение няма да има неприятни изненади. Също така не смятам, че мерките на БНБ ще затруднят финансирането на онези фирми в България, които се развиват добре и имат добри перспективи за разширяването на бизнеса си. Знаете, че Първа инвестиционна банка винаги се е стремяла да бъде добър партньор на българската индустрия, както на големите компании, така и на малките и средните предприятия. Мерките за намаляване на корпоративния данък, които бяха предприети през последните години, дадоха възможност на много дружества да извадят на светло своите обороти. Това на свой ред облекчи процеса на кредитирането им. Преди имаше много фирми, които по счетоводни ведомости въобще не трябваше да получат заем, но всъщност бизнесът им бе много печеливш. Кредитирането на подобни дружества бе изключително сложно, тъй като по правило в момента, в който банката им отпуснеше заем, тя трябваше да го провизира. Знаете, че в наредбите на БНБ има изискване: когато финансовото състояние на кредитополучателя е нестабилно, а това се преценява от счетоводните документи, предоставеният му заем трябва да бъде провизиран в определен размер, независимо, че се обслужва редовно. Тези провизии са разход за кредитора и по тази причина лихвените равнища по кредитите за фирми, които крият част от оборотите си, са по-високи. С осветляването на целия им бизнес обаче те могат да получат заеми при по-изгодни условия. И този процес е все по-осезаем в българската банкова система.

Възможно ли е заради повишаването на лихвите ПИБ да изгуби някои от конкурентните си предимства пред останалите участници на пазара?

- Едва ли. Първо, вие виждате, че повечето от големите кредитни институции, с които ПИБ се конкурира, също вдигат лихвите. За по-малките не говоря, тъй като все пак възможностите за привличане на клиенти чрез кредитите са в пряка зависимост от размера на собствения капитал на банката. Освен това, както вече казах, за разлика от други ние не повишаваме базисния лихвен процент, защото не работим с такъв показател и не качваме цената на всички заеми. Повтарям, че самото увеличение за новоотпуснатите кредити при нас не е чак толкова голямо, че да стресне фирмите и гражданите, които имат нужда от заеми. И накрая, но не на последно място аз не мисля, че цената на кредита е единственият и решаващ фактор, по който хората избират при коя банка да отидат. Много по-важно според мен е качеството на обслужване, което им се предлага. А то зависи от отношение към клиента, от удобствата, които получава, като влезе в даден клон или офис, от броя на документите, които трябва да попълни, и от помощта, която служителите му оказват при оформянето им. Важно е, когато влезе в банката, клиентът да се чувства спокоен, да му бъде осигурен комфорт. И мисля, че в това отношение ПИБ е една от водещите банки в страната.