Милка Тодорова, директор "Банкиране на дребно", Първа инвестиционна банка пред www.darikfinance.bg

Милка Тодорова, директор "Банкиране на дребно", Първа инвестиционна банка пред www.darikfinance.bg

Какво цели проектът "Банка в нужда се познава" и какъв е неговият срок?

Програмата "Банка в нужда се познава" има за цел да подпомогне настоящите ни и бъдещи кредитополучатели предвид променените през последната година икономически условия в страната и направените от БНБ промени по наредба № 9. Според нас това е много адекватно и навременно отношение на БНБ в този момент.

В случай, че някой от кредитополучателите се чувстват притеснени или несигурни за бъдещите си доходи ПИБ му предлага да промени месечната погасителна вноска по ползвания от тях кредит. Всички, които се възползват от предложението през следващите три месеца, ще могат да го направят без комисиона за предоговаряне на условията по договора. Чрез тази програма можем да подадем ръка на нашите клиенти, които изпитват финансова несигурност в настоящия момент.

За кои видове кредити се отнася?

Новата програма на ПИБ се отнася за всички видове кредити на физически лица – потребителски и ипотечни.

В какво се състои облекчението за клиентите на банката?

Клиентът може да намали всички вноски по ползвания от него кредит и по този начин да оптимизира месечните си разходи за дълъг период от време. В случай, че затруднението му е временно може да намали известен брой месечни вноски за период до 1 година, след което да се върне към предишния размер на вноската или към друг такъв. И в двата случая може също така да смени датата за погасяване на вноската на по-удобна за него.

В какви граници се движи оскъпяването на кредитите при различните варианти за облекчено плащане?

На всички наши коректни клиенти предлагаме условия съгласно текущите ни програми за кредитиране на физически лица, без допълнително утежняване на условията по тях.

Кой е максималният срок за който се допуска удължаване на изплащането?

Клиентите ни могат да се възползват от максимално допустимите за съответния вид кредит срокове - при потребителските кредити до 7 години, а при ипотечните - до 30 години, в съответствие с останалите условия по програмите.

Има ли ситуации, в които не е възможно да се приложи някое от облекченията, които предлагате?

Във всички случаи ще изготвим индивидуално решение, което отговаря на конкретните нужди на всеки наш клиент, като при всяка ситуация ще му предложим поне един вариант на действие.