Надя Кошинска, Директор "Малки и средни предприятия”, интервю за сп. "Агроном"

Надя Кошинска, Директор "Малки и средни предприятия”, интервю за сп. "Агроном"

ГЪВКАВИ СХЕМИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Банковите продукти на Първа инвестиционна банка представени от Надя Кошинска - директор "Кредитиране на малки и средни предприятия"

Една важна част от земеделския бизнес е банковото кредитиране. За мен е удоволствие да представя Първа инвесиционна банка и продуктите, които е създала за земеделските производители.

Банката подкрепяше проектите на земеделските производители, които кандидатстваха и ползваха финансовата помощ  на ДФ "Земеделие" още на базата на предприсъединителните европейски фондове. Така че, вече  имаме  установено определено дългогодишно партниране със земеделските производители.

Овърдрафт за замеделски производители на базата на  системата за единно плащане на площ

Този продукт за първи път го предложихме на банковия пазар миналата година, след което бяхме последвани и от други банки. Ние предлагаме кредит в размер до 100% от полагащата се субсидия за декларираната обработваема земя. Земеделските стопани имат възможност да ползват авансово тези средства преди  реалното им  изплащане от Разплащателната агенция. Срокът за ползване на този кредит е до 12 месеца, като при превеждане на субсидията по сметката на земеделския стопанин в банката кредита се погасява. Необходдимите документи, които се представят в банката са максимално ограничени и самата процедура е облекчена в този случай, тъй като кредитирането е базирано на почти сигурно вземане. Представя се копие от общото заявление за единно плащане на площ, в което трябва да е посочена сметката на банката за превеждане на субсидията, копие от регистрацията като земеделски производител, също и набор от счетоводни и правни документи.  Кредитът е в режим овърдрафт, което означава, че може да се усвоява и погасява ежедневно според нуждите на клиента. При наличие на свободни средства, може да ги депозирате по сметката и по този начин да си намалите главницата и минимизирате лихвените разлики. Обезпечението в случая е особен залог на вземане върху средствата, които имате да получавате от Разплащателната агенция на база Общо заявление за единно плащане на площ.

Кредитиране на проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони

Друг продукт, който ще предоставя банката е свързан с мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони, която стартира преди няколко месеца. Ако сте депозирали или предстои да депозирате проект по тази мярка и все още не сте намерили източник на финансиране, може да се обърнете за съдействие към нашата банка, като ние имаме възможност да финасираме 100 %  от одобрените инвестиционни разходи. Условията, при които ще се финансират проекти по мярка 121, предполагат освен изплащане на субсидията след реализиране на проекта и ползване авансово на част от сусидията срещу предоставяне на банкова гаранция. В този случай Първа инвестиционна банка може да ви издаде банковата гаранция, която обикновено е 110% от размера на авансово преведената  финансова помощ при сключен договор с МЗХ. Т. е. тази опция трябва предварително да е договорена с министерството, за да може да получите авансова част от субсидията и банкова гаранция от обслужващата Ви банка. Ако проектът е само за земеделска техника и оборудване, то банката приема залог на вземането договора за финансова помощ, който имате сключен с МЗХ и на техниката предмет на инвестицията. Ако проект на договора са създаване на трайни насаждения или някои строително-монтажни работи ще са необходими и допълнителни обезпечения. Много съществен момент е, че при изплащане на субсидията от страна на Разплащателната агенция, на базата на която ви издаваме банкова гаранция, ние ще следим строго целевото усвояване на тези средства.

Инвестиционен кредит за закупуване на земеделска техника и оборудване

Кредитът може да бъде във валута  по Ваше желание. Предоставяме кредит до 100% от стойността на инвестицията. Срокът за изплащане на кредита е до 5 години. Той е съобразен и с изискванията за проектите по тази мярка, които трябва да депозирате в ДФ "Земеделие". Начинът на погасяване е съобразен със спецификата на дейността на кредитополучателя. Единсвеното задължително условие е при постъпване на безвъзмездната финансова помощ частично да бъде погасена главницата по кредита, а остатъкът се договаря да погасявате съобразно периодичността на Вашите приходи. Така че, графикът на погасяване може да бъде много гъвкав. Ако предоставяме кредит, който обезпечава до 80% от цената на инвестицията, то единственото обезпечение, което ще изисква банката е самата техника или оборудване, което се закупува. При 100% финансиране – то ще се изисква и допълнително обезпечение, което  ще бъде освободено при превеждане на субсидията и частично погасяване на главницата по инвестиционния кредит.

Кредит за строително-монтажни работи или създаване на трайни насаждения

Тук по-съществената разлика спрямо предходния продукт е, че срокът за изплащане е 10 години. И Тук при постъпване на субсидията трябва да се погаси част от главницата.

Кредит за закупуване на земя

Първа инвестиционна банка бе една от първите банки, която даде възможност за кредитиране на земеделските стопани при закупуване на земеделска земя. За съжаление не се прилага много активно този продукт на банката, поради проблемите с раздробяването на земята. Трудно е окрупняването и закупуване на части от нея. В момента обаче е доста актуално закупуването на земя. При кредитиране на 100 % от пазарната стойност на земята, то като обезпечение трябва да предложите освен  самата земя и допълниелни активи. А ако кредитираме само 70% от пазарната и стойност, то е достатъчна самата земя. Срокът за изплащане е до 15 години. Може да бъде отпусната кредитна линия, т.е. да имате кредитна разполагаемост в продължение на година или две. Вие  ще имате възможност да активирате само част от кредита, върху която ще тече лихва, а останалата част да ви стои като разполагаеми средства за евентуална сделка, без да трупате разходи по кредита.