Надя Кошинска, директор "Малки и средни предприятия” в Първа инвестиционна банка пред вестник "Пари"

Надя Кошинска, директор "Малки и средни предприятия” в Първа инвестиционна банка пред вестник "Пари"

Интервюто взе Найден Недялков

Последната година всички говорят, че банковото финансиране за фирмите се е превърнало в мираж. Наистина ли е така или е просто пазарен мит?

По-скоро е пазарен мит. Факт е, че в резултат на негативните икономически прогнози през последните месеци повишихме критериите за финансиране и изискванията към кредитополучателите ни, но не сме преставали да кредитираме. Факт е също така, че някои предприемачи прецениха, че е по-удачно да отложат инвестиционните си проекти за по-благоприятна бизнес среда, което доведе до известено намаление в постъпилите искания за инвестиционни кредити. При търсеното и одобряването на кредити за оборотни средства съществена промяна през последната година няма. 

Ще ни разкажете ли по-подробно за кредитната линия от KFW, която ПИБ разпределя между МСП-тата в България?

Първа инвестиционна банка предлага фирмено кредитиране по кредитна линия на германската инвестиционна банка KfW. Кредитите са насочени предимно към малките и средни предприятия в размер до 250 000 евро, и по кредитната линия все още има свежи средства за усвояване от българския бизнес. Германската банка в сътрудничество с Банката за развитие към Съвета на Европа предоставиха кредитната линия на ПИБ след детайлно проучване и одобрение от Европейската комисия. По тази кредитна линия ПИБ отпуска дългосрочно финансиране по различни инвестиционни проекти, в това число закупуване и ремонтиране на търговски и офис площи, машини и съоръжения, транспортни средства както и изграждане или реновиране на производствени и складови бази, вкл. и при стартиращ бизнес. Отпускат се също средства и за закупуване на обработваема селскостопанска земя, земеделска техника и инвентар. Фирми с инвестиционни проекти, одобрени за подпомагане от Европейските Фондове, вкл.Програмата  за развитие на селските райони, също могат да кандидатстват за такъв кредит.  

Повечето хора у нас остават с впечатлението, че банките финансират нов бизнес само външни кредитни линии. Доколко е истина това впечатление?

Тези впечатления се формират най-вече поради факта, че подписването на целеви кредитни линии обикновено се анонсира в пресата, най-вече с цел да се популяризира възможността за финансиране и възможно най-голям брой фирми да се информират за благоприятните условия на кредитната линия. Не-случайно има и максимален размер на отделен кредит като отново целта е чрез ограничаване на кредитната експозиция да се кредитират максимален брой предприемачи. По отношение на т.н. стартиращ бизнес външните кредитни линии са особено подходящи, защото дават възможност на кредитополучателите дълъг срок на изплащане, достатъчно дълъг гратисен период за обслужване на главницата, което в повечето случаи е и определящо за успеха на проекта като цяло.

Извън кредитните линии, с цел облекчаване на условията за кредитиране, ПИБ работи много успешно по гаранционни схеми в сътрудничество с БАЕЗ, ОГФ за МСП към Столична община, като предстои да бъде подписано съвсем скоро и рамково споразумение с Държавен гаранционен фонд АД.   

Процентът на лошите кредити през първите два месеца на 2009година скочи драстично, именно заради корпоративния сектор. Знам, че това не засяга ПИБ и се дължи най-вече на другите банки, но като човек от този бизнес, все пак може би предполагате, от кои сегменти са проблемните кредити.

В момента известни проблеми в обслужването на кредити вероятно имат кредитополучатели с проекти в строителния сектор, транспортните услуги, текстилно и шивашко производство, но смятам, че по-голяма част от т.н. проблемни експозиции, при едно адекватно преструктуриране на погасителните планове могат отново да се върнат в групата на редовно обслужваните кредитни експозиции.  

Има ли сегменти от пазара, които финансирате, и такива, които избягвате?

В кредитната политика на ПИБ АД няма привилигировани отрасли, т.е. обект на финансиране могат да бъдат  фирми и проекти от всички сектори от икономиката на страната, както и селското стопанство, стига да могат да покажат финансов потенциал за обслужване на кредита, за който кандидатстват. Определено, от две години насам много внимателно преценяваме риска по проекти за строителство на жилищни и офис сгради и в известен смисъл, може да се каже, че сме се въздържали да ги финансираме, поради прогнозите ни за развитието на бранша.