Fibank проведе Общо събрание на акционерите

На 23 юни 2021 г. в “София Хотел Балкан” се проведе редовно общо събрание на акционерите на Fibank (Първа инвестиционна банка АД).

За председател на събранието бе избран г-н Никола Бакалов - Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, който представи на присъстващите акционери в залата колегите си от Управителния съвет на трибуната до него: г-н Светозар Попов - Главен директор Риск (CRO), Член на Управителния съвет и Изпълнителен директор, г-н Чавдар Златев - Главен директор Корпоративно банкиране (CCBO), Член на Управителния съвет и Изпълнителен директор и г-н Янко Караколев - Главен финансов директор (CFO) и Член на Управителния съвет.

През 2020 г. Групата на Първа инвестиционна банка отчита стабилни финансови резултати и устойчиво развитие в условия на предизвикателна външна среда, породена от пандемията от COVID-19. На консолидирана основа печалбата  за 2020 г. е 45,5 млн. лв., като оперативната печалба  преди провизии e в размер на 150,2 млн. лв. Общите приходи от банкови операции за 2020 г. възлизат на 373,7 млн. лв. Възвръщаемостта на капитала (след данъци) е 4,22%, a възвръщаемостта на активите (след данъци) – 0,42%. Групата на Първа инвестиционна банка отчита увеличени капиталови показатели, както следва: съотношение на базовия собствен капитал от първи ред – 17,72%, съотношение на капитала от първи ред – 21,15% и съотношение на обща капиталова адекватност – 21,28%, като превишава значително минималните регулаторни капиталови изисквания. Успоредно с реализирания положителен финансов резултат, банката продължава с консервативната си политика по отношение на заделянето на обезценки, като в същото време отчита намаление на дела на необслужваните кредити.

Мнозинство от Акционерите на банката гласува реализираната печалба да бъде включена в базовия собствен капитал от първи ред, в съответствие с насоките на регулатора. В хода на събранието бе отправено предложение от миноритарен акционер 15% от печалбата да бъде разпределена като дивидент, в съответствие с насоките на ЕЦБ, което бе подкрепено и от други инвеститори.  Управителният съвет си запази правото за въвеждане на подобна политика при по-добри макроикономически условия и съответните насоки от регулатора.